Tarkista lämmityspatterit syksyisin

Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmityskausi käynnistyy syksyn lämpötiloista riippuen syys-lokakuussa. Kesän jälkeen sähkölämmityksen käyttöönotto kannattaa aloittaa varmistamalla, että patterit ovat kunnossa.

Kuva Pertti A. Mäkinen Pattereiden toimivuutta voi testata esimerkiksi tarkistamalla, reagoiko termostaatti lämpötilan muutoksiin huoneistossa. Lämmityksen tulisi automaattisesti katketa, kun asunnon lämpötila nousee, esim. kun uunia käytetään, saunaa lämmitetään tai takassa poltetaan puuta.

Termostaatin ilmoittama lämpötila on hyvä aika ajoin myös tarkistaa vertaamalla termostaatin asentoa ihan perinteisen lämpömittarin lukemaan. Termostaatti tulisi huonetiloissa säätää vastaamaan 21 ºC lämpötilaa, makuuhuoneissa 19-20 ºC riittää. Lisäksi mahdollisten ulkovarastojen ja vastaavien säilytystilojen lämpötilaksi 10-12 ºC on sopiva.

Mikäli samassa huoneessa on useampi patteri, on syytä varmistaa, että ne toimivat aina yhdessä: joko molemmat lämmittävät tai sitten ei kumpikaan. Hyvä vaihtoehto vanhalle 1970-1990-luvun mekaaniselle termostaatille on uudempi, elektroninen termostaatti, joka on vanhempaa versiota tarkempi. Jos viallisten termostaattien johdosta päädytään uusimaan pattereita, on ne saman tien kätevä liittää kaikki yhteen termostaattiin, jolloin huoneen kaikki patterit säätyvät samasta termostaatista.


Tarkista ilmalämpöpumpun asetukset

 

Mikäli sähkölämmitystalouteen on hankittu ilmalämpöpumppu, termostaattien ja pumpun asetusten tulisi olla synkronoitu. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on hyvä puhdistaa aika ajoin: pölyt, lehdet havunneulaset yms. häiritsevät laitteen toimintaa. Myös kondenssiveden poistoaukot ja -letkut tulee pitää puhtaina. Sisäyksikön suodattimen voi puhdistaa vaikkapa imuroimalla. Suodatin tulee vaihtaa tarvittaessa. Kun tarvittavat puhdistukset on tehty, ilmalämpöpumppu kytketään lämmitysasentoon.

Kuva Sisko Vuorenmaa Pumpun tulee reagoida asunnon lämpötilaan. Alkutalvesta, kun kelit alkavat viiletä eikä pumpun lämmitysteho enää riitä tai ulotu koko asuntoon, tulisi sähköpatterit taas kytkeä tarpeen mukaan päälle.

Pääperiaatteena on, että ilmalämpöpumpun tulisi toimia maksimiteholla ja huolehtia lämpöenergian tuottamisesta mahdollisimman pitkälle, ja vasta kun ilma kylmenee niin paljon, ettei pumpulla enää pärjätä, otetaan sähkölämmitysjärjestelmä käyttöön. Oikeiden säätöjen löytäminen on monen tekijän summa ja säädöt aina yksilöllisiä. Hyvään alkuun kuitenkin pääsee asettamalla termostaattien lämpötila 2-4 ºC ilmalämpöpumpun asetusarvoa alhaisemmaksi. Tarkalleen oikeat asetukset löytyvät tarkkailemalla huonelämpötilaa lämpömittarista. Ilmalämpöpumpun asetusarvoksi voi laittaa 21-23 ºC.

 

Ilmanvaihdon lämmön talteenotto päälle



Kuva Sisko Vuorenmaa Koneellisen ilmanvaihdon lämmön talteenotto kannattaa muistaa palauttaa päälle heti syksyllä. Koneen suodattimet on tässä vaiheessa hyvä vaihtaa. Tuloilman lämmitys säädetään 15-17 ºC lämpötilaan, jotta vältytään vedon tunteelta, muttei tuoteta ylilämpöä asuntoon.

Asunnon lämmitys tulee jättää mahdollisimman paljon varsinaisen lämmitysjärjestelmän harteille, koska niissä olevat termostaatit ehkäisevät turhaa lämmitystä.

Ns. painovoimaisen ilmanvaihdon venttiileitä kannattaa säätää kelien kylmentyessä pienemmälle, koska ilman vaihtuvuus kasvaa lämpötilaeron kasvaessa. Tuuletusluukkuja ei kuitenkaan saa kokonaan tukkia, vaan huoneilman tulee olla raikasta ja kosteuden poistua riittävän nopeasti pyykinpesun ja kylpemisen jälkeen.


Teksti Motiva
Kuvat Sisko Vuorenmaa ja Pertti A. Mäkinen

 

Lisätietoja:

Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarin verkkoaineistot Motivan sivuilla


Lämmin koti 18.8.2011