Aurinkosähköstä tietoa hakeva ei joudu enää pulaan
Motivan verkkosivuille on koottu uusi aineisto aurinkosähköstä. Se palvelee suunnittelijoita ja aurinkosähkön hankintaa harkitsevia.
- Aurinkosähkö kiinnostaa monia, mutta yhtenäistä koottua tietoaineistoa järjestelmän hankintaa harkitsevalle ei ole ollut aiemmin suomeksi saatavilla. Tällä kokonaisuudella korjaamme puutetta, sanoo asiantuntija Milja Aarni Motivasta.
Motivan verkkosivujen aineistossa on perustiedot aurinkosähköstä, laitteistoista, hankinnasta, asennuksesta. Myös lainsäädäntöä ja standardeja, rakentamismääräyksiä, sähköverkkoon liittymistä ja sähkön myyntiä käsitellään. Sivuilla on lisäksi esimerkkejä käyttökokemuksista ja aurinkotuotannon seurantakohteita.
Järjestelmän ammattitaitoinen suunnittelu on tärkeää. Hyvällä suunnittelulla ja mitoituksella varmistetaan, että tuottaja onnistuu käyttämään mahdollisimman suuren osan omasta tuotannostaan.
- Sähköverkkoon liitetyssä taloudessa suurin taloudellinen hyöty syntyy siitä, että oma tuotanto korvaa ostosähköä. Jos kaikkea tuotettua sähköä ei pysty heti käyttämään, on ylijäämälle oltava jokin kulutuskohde. Sähkö voidaan varastoida akkuihin tai myydä verkon kautta markkinoille. Verkkoon sähköä tuottavan täytyy olla tietoinen lainsäädännöstä ja määräyksistä, Aarni selittää.
Tietoaineisto on tehty todelliseen tarpeeseen
- Motivan aurinkosähkösivulle koottu tietoaineisto tukee työ- ja elinkeinoministeriössä meneillään olevaa sähkön pientuotannon edistämistyötä, sanoo ylitarkastaja Annukka Saari työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Aineisto palvelee myös alan koulutusta.
- Käytämme tätä aineistoa pohjana, kun toteutamme aurinkosähköasentajien sertifiointikoulutusta, sanoo järjestöpäällikkö Arto Saastamoinen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:sta.
Aineiston Motivan verkkosivuja varten kokosi Gaia Consulting Oy.
Työtä ohjasi alan asiantuntijoista koottu ryhmä, johon kuului edustajia ABB:stä, Energiateollisuudesta, Fortumilta, GBC Finlandista, Helsingin Energiasta, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, Lähienergialiitosta, Motivasta, SRV:stä, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:sta, Tekesistä ja ympäristöministeriöstä.
Hankkeen rahoittivat ABB, Fortum, Helsingin Energia, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK, työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö.
Lisätietoja:
Arto Saastamoinen, puh. 041 453 4065, arto.saastamoinen@stul.fi