Huipputrendikäs kolmiyhteys

Uusissa pientalokohteissa tulisi edellyttää suoraa sähkölämmitystä, jotta nykyaikainen tekniikka saataisiin palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla niin kuluttajaa kuin yhteiskuntaa.


Suora sähkölämmitys täydennettynä aurinkopaneeleilla ja ilmalämpöpumpulla ovat lyömätön yhdistelmä nykyaikaisessa pien- ja rivitalorakentamisessa. Sopii erinomaisesti ratkaisuksi myös parhaillaan paljon puhetta aikaan saaneeseen 15 - 48 m2 kokoisiin edullisiin täydennysrakentamiskohteisiin esim. pääkaupunkiseudulla. Lämmityksen osuus alkaa toki jäädä uusissa kohteissa varsin pieneksi, mutta suoran sähkölämmityksen lähes ylivertainen joustavuus, energiatehokkuus ja edullisuus vaikuttavat merkittävästi kokonaisuuden onnistumisessa. Kun järjestelmään yhdistetään vielä moderni puulämmitteinen takka, korkealaatuinen sähköinen talotekniikka, joka pystyy optimoimaan kulutuksen vaihtelut, sähkö- tai hybridiautojen energialatauksen, erilaiset tariffiratkaisut ja kysyntäjouston, on kokonaisuudesta kasvamassa täysin lyömätön järjestelmä.

Ja mikä parasta, kaikki voidaan toteuttaa suomalaisella työllä. Parhaillaan ollaan tekemässä pohjatyötä lähes nollaenergiarakentamiselle ja enemmän kuin toivoa sopii, että niissä työryhmissä pääsevät esille edellä mainittujen ratkaisujen osaajat ja heidän kannanottojaan todella arvostetaan. Pahinta, mitä voisi tapahtua, olisi se, että vanhat, jo osittain historiaan kuuluvat ratkaisut tai järjestelmät jumiutettaisiin lähes ainoiksi vaihtoehdoiksi virheellisten uusien normien seurauksena. Kyseisten määräysten valmisteluissa tulisikin olla ehdottomana kärkiajatuksena tulevaisuuden jo näköpiirissä olevat uudet kustannustehokkaat kokonaisratkaisut. Liika tuijottaminen vain yksittäisiin osaratkaisuihin voivat johtaa koko Suomen kannalta lähes katastrofaaliseen lopputulokseen. Onnistuuko vahoista kuopista nouseminen ja uusien vaihtoehtoisten ratkaisujen mahdollistaminen ilman voimakasta poliittista ohjausta jää nähtäväksi. Toivoa samalla sopii, että tarvittaessa tuota poliittista johtajuutta ja rohkeutta löytyy uusilta juuri valituilta päättäjiltä, jos asiat eivät muuten näyttäisi etenevän oikeaan suuntaan.

 

Sähkölämmitysfoorumi ry

Gustaf Åberg
puheenjohtaja

Arto Saastamoinen
asiamies


Lämmin koti 9.7.2015