Sähkön käyttö

Sähkö on yleisin lämmönlähde Suomen rakennuksissa. Yli kolmasosa kaikista rakennuksista ja noin puolet pientaloista on sähkölämmitteisiä. Uusissa pientaloissa se on edelleen suosituin lämmitysmuoto.

Koko sähkönkulutuksesta käytetään 15 % sähkölämmitykseen. Lisäksi kaikki muutkin lämmitysmuodot, puusijoja lukuunottamatta, tarvitsevat sähköenergiaa toimiakseen.

Sähkölämmitys on helppokäyttöinen, vaivaton ja sen hyötysuhde on hyvä. Sähkölämmitys on myös ympäristöturvallinen, helposti ohjattava ja se reagoi nopeasti sisäisiin lämmönvaihteluihin.

Sähkölämmitys ei vaadi kalliita investointeja eikä työläitä huoltotoimenpiteitä. Sähköä ei tarvitse varastoida tai tilata vaan sähköenergiaa toimitetaan tarvittu määrä halutulla hetkellä.

Sähkö ei haise eikä pölyä. Sähkölämmitysjärjestelmä toimii vuosia ilman huoltotoimenpiteitä. Se ei vaadi jatkuvaa valvontaa eikä varajärjestelmää varsinkaan silloin, kun lämmitysjärjestelmään on rakennettu varaavuutta.

Sähkölämmitystaloissa on myös helppo toteuttaa energiansäästötoimia. Nykyaikaiset lämmittimet ja ohjausjärjestelmät takaavat sen että tiloissa ei kulu ylimääräistä energiaa. Lämmitysjärjestelmää voidaan nykytekniikalla myös helposti etäohjata ja -valvoa. Esimerkiksi loma-asunnon lämpötilaa voidaan säätää kännykällä tai internetin välityksellä jo matkan varrella.