Ikkunalämmitys

Ikkunat luovat viihtyisyyttä kotiin, mutta aiheuttavat myös suuren osan talojen energianhukasta.

Ikkunalämmitystä ei suositella ensisijaiseksi ja ainoaksi lämmönlähteeksi, vaan lämmitystä täydennetään lattia-, katto- tai patterilämmityksillä.
Suuri lämpöhäviö aiheuttaa huoneilman jäähtymistä ikkunan läheisyydessä. Ikkunan läheisyydessä oleva kylmempi ilma valuu muuta ilmaa raskaampana lattialle ja aiheuttaa vedontunnetta. Kylmän ikkunalasin aiheuttamaa vetoa voidaan kuitenkin tehokkaasti torjua lämmittämällä ikkunapintaa sähköllä.

Lämmitettävät ikkunat ovat uusinta sähkölämmitystekniikkaa. Sähköikkunoissa on lasin pinnassa läpinäkyvä sähköä johtava kalvo, joka lämpenee. Ikkunalasin rakenne estää lämmön siirtymisen ulos ja lämpö johtuu ikkunalasin sisäpinnalle ja siitä sisälle huonetilaan.

Lämpimiä lasipintoja käytettään erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kylmän lasipinnan aiheuttaman vedontunteen poistamisen lisäksi voidaan sen avulla estää höyryn tiivistymistä lasin pintaan, sulattaa lunta ja jäätä lasien ulkopinnoilta. Sitä käytettään monentyyppisissä rakennuksissa ja niiden osissa: pientaloissa, julkisissa rakennuksissa ja suurissa valokatetuissa tiloissa.

Ikkunalämmitystä voidaan käyttää kaikissa vakiomallisissa ikkunarakenteissa sekä kiinteissä että avattavissa ikkunoissa. Ikkunalämmitys estää täysin suurien ikkunapintojen aiheuttaman vedon. Sitä ei kuitenkaan suositella ensisijaiseksi ja ainoaksi lämmönlähteeksi, vaan lämmitystä täydennetään lattia-, katto- tai sähköpatterilämmityksillä.